Sırtta Neden Sivilce Oluşur?

Sırtınızdaki Sivilcelerin Olası Nedenleri

Sırtta sivilce oluşumu

Sivilceler sırtta nasıl gelişir ve sırt sivilcelerine ne iyi gelir? Sırtınızdaki sivilcelere karşı en iyi 8 ipucu yazımızı okuyunca, bu sorunun yanıtını alacaksınız.

Hayat çok adaletsiz olabilir: Özlediğiniz elbiseyi alabilmek için haftalarca beklediniz  ve şimdi giymek  istemiyorsunuz – çünkü sırtınızdaki ve omuzlarınızdaki kötü kırmızı sivilceler sinirlerinizi bozuyor.

Neden sırtımızda sivilce çıkıyor?

sırt sivilceleri

Tıpkı T bölgesinde olduğu gibi (alın, burun, çene) özellikle sırtta çok sayıda sebum bezi bulunur. Bu, cildin burada doğal olarak daha fazla koruyucu yağ ürettiği anlamına gelir. Her insanda durum aynıdır. Ama bazılarında diğerlerinden daha fazladır. Çoğu zaman olduğu gibi, genler suçludur.

Cilt yağı, iltihaplanmayı ve dolayısıyla sivilceleri tetikleyebilen bakteriler için besin olarak bulunur. Sırtınızda yağlı bir cilt olması, kaçınılmaz olarak sivilceler oluşacağı anlamına gelmez. Genellikle sadece arkadaki sivilceler için aşağıdaki tetikleyiciler devreye girdiğinde ortaya çıkması olasıdır. Aşağıdaki etmenlerin haricinde kimi kişilerde lazer epilasyon işlemi sonrasında da geçici olarak sivilcelenme olabilmektedir.

Sırt sivilceleri için 8 neden ve çözümü

Sivilce ve lekelerin nedenleri ne kadar çeşitli olursa olsun, hemen hemen her cilt sorunu için bir çözüm vardır. Sizin için en önemlilerini topladık:

1. Terlemeden dolayı sırtta sivilceler

Ter

Egzersiz cilt için yararlı denir. Ama çok spor yaparsak, genellikle çok ve sık terleriz. Tıpkı deri yağları gibi ter de maalesef bakteriler için ideal bir üreme alanı sağlıyor. Bu nedenle sırttaki sivilceler özellikle sporcularda yaygındır.

Çözüm: bakterileri öldürmek için antrenmandan hemen sonra duş alın.

2. Sporda eksik hijyen

spor ve terleme

Spor salonunda dikkatli olun! Birçok insanın aynı ekipmanla temas ettiği her yerde, ciltle temas ettiklerinde sırtınızda kendilerini rahat ettirmekten çok mutlu olan birçok bakteri de pusuda bekler.

Çözüm: Her zaman altınıza bir havlu koyun ama asla duştan sonra kurulamak için aynı havluyu kullanmayın.

3. Çok fazla temizlik cilt bariyerini zayıflatır

duş ve temizlik

Çok sık ve sıcak duşlar bile cildin doğal koruyucu tabakasını zayıflattığı için cilde faydadan çok zarar verebilir.

Çözüm: ılık su ve hafif duş jeli ile duş alın. Daha da iyisi: sırtınız için salisilik asitli temizlik ürünlerinden kullanın. Asit sebum üretimini düzenler ve cildin yenilenme sürecini hızlandırır.

4. Yanlış bakım lekelere neden olur

vücut losyonu

Bilinçsizce yapılan işlemler ve cilt bakımı yüzde sivilcelenmeye neden olabildiği gibi kullanılan vücut losyonu çok yağlı ise gözenekleri tıkayabilir ve sırtta sivilcelere sebep olabilir.

Çözüm: Sırtınızdaki sivilcelerin nedeninin vücut kremi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, satın alırken “Komedojenik olmayan” ilavesine dikkat edin, bu, bakım ürününün ayrıca gözenekleri tıkamadığı anlamına gelir.

5. Sırt sivilcelerinin nedeni olarak hormonlar

hormon

Sırtınızdaki lekeler, vücudunuzun çok fazla testosteron ürettiğinin bir göstergesi olabilir. Bu aynı anda sebum üretimini ve azgın hücrelerin büyümesini arttırır, bu da sebum bezlerinin daha hızlı tıkanması anlamına gelir. Bunun sonucu olarak siyah nokta gelişir ve genellikle sivilceye dönüşür.

Çözüm: Ergenlik döneminden sonra bile kusurlardan hormonlar sorumluysa, doktor özel ilaçlar yazabilir.

6. İlaçlar sırt sivilcelerine neden olabilir

İlaç kullanımı

Cinsel hormonların üretimini uyaran herhangi bir ilacın akne ve foliküliti teşvik ettiğinden şüphelenildiği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Çözüm: Alternatif bir ilaç hakkında doktorunuzla konuşun.

7. Kötü beslenmeden kaynaklanan sırt sivilceleri

Sağlıksız beslenme

Şeker, işlenmiş gıdalar, aşırı yağlı yiyecekler sivilceleri azdırabilir.

Çözüm: Taze, düşük şekerli gıdalarla dengeli bir beslenme düzeni oluşturun.

8. Stresten çıkan sivilceler

Stres ve sırtta sivilce

Stresli olduğumuzda, adrenal bez iki kat daha fazla kortizol üretir. Stres hormonu aynı anda sebum üretimini uyarabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Enfeksiyon riskini artıran çok kötü bir kombinasyondur.

Çözüm: Meditasyon yaparak stresinizi kontrol altına almayı deneyebilirsiniz.

Sırttaki sivilceler geçmiyorsa ne yapabilirim?

Sırtınızda sivilce oluşması durumunda mutlaka, bir dermatoloğa görünmelisiniz. Profesyonel bir tedavi, reçeteli kremler ve tabletler ile sırttaki kronik sivilcelerde de başarıya ulaşılabilir.

Evet, sırt sivilceleri can sıkıcıdır. Ancak cilt kusurlarına karşı savunmasız değilsiniz. Sırtınızdaki sivilcelere karşı en iyi 8 ipucuna  uyarak ve gerektiğinde bir uzmana başvurarak bu sorundan da kurtulabilirsiniz.

Uzmanımıza Sorun
1
Uzmanımıza Sorun
Lorien'in huzur dolu dünyasına hoş geldiniz. Size hangi konuda yardımcı olmamızı arzu edersiniz?